Maling og mørtel på ruden

Maling på ruden. Hvordan får man malingen væk? Hvad skal man være opmærksom på?
Mange af os har prøvet at skulle male dele af huset, og så er der kommet maler stænk på ruden. Eller man har malet sine glaslister og har ramt glasset.

Maling der ikke fjernes med det samme, vil tørre op på ruden. Disse pletter vil ikke blive fjernet ved vinduespudsning. Så hvordan får man dem væk?

Den letteste løsning er med en click skraber eller en glas skraber. Sørg for at ruden er våd når skraberen føres hen over ruden. Skraberen føres med en fast hånd, men i rolige bevægelser.
Det at fjerne maling fra ruderne, kan gøres af de fleste.

Mørtel på ruden er dog værre. I mange tilfælde anbefales det at få en vinduespudser til at gøre dette. Hvilke ting skal man opmærksom på?

To af elementerne i mørtel er sand og kalk. Begge ting som kan skade din rude. Mørtel fjernes fra ruden med en click skraber. Det er vigtig at bladet på skraberen er skarpt. Det er også vigtigt at ruden jævnligt tilføres vand med meget sæbe i, sådan at skraberen glider let.

Da der er tale om sandskorn og nogle gange hærdet cement, må man ikke føre hånden frem og tilbage på ruden. Dette vil kunne medføre ridser i ruden.
Derfor er det også vigtig at bladet på skraberen renses med vand ofte.
Afhængig af hvor lang tid der har siddet mørtel på ruden, kan det også være nødvendigt at fjerne efterfølgende kalkpletter.

Det at få fjernet mørtel fra ruderne koster selvfølgelig nogle penge. Opgaven vil ofte blive udført på timebasis. Men det behøver ikke at være en dyr opgave at få løst. I alle tilfælde er det billigere end at få ødelagt sin rude og så skal have den skiftet.

 

 

Hvordan kommer man af med kalkpletter?

Hen over foråret og sommeren er der mange danskere der vander blomsterne i haven. Nogle gange er disse placeret op af huset. Det er i mange tilfælde med til at skabe et flot ydre.
Men det kan give et problem som mange ikke er opmærksomme på!

Det vand som kommer ud af vores huse indeholder kalk. Når vi bruger dette vand til vores planter sker det ofte at vi rammer ruden med vandet. Dette er helt fint hvis man tørrer det af ruden med det samme. Mange glemmer dog dette, hvilket betyder at vandet fordamper, men kalken bliver siddende på ruden. Det ses oftest som en rund lys aflejring.

Kan der ske noget ved det?
Ikke med det samme. Men fjernes disse ikke, specielt hvis ruden er påvirket af solens lys, kan disse kalkpletter sætte sig fast i ruden.

Hvad kan man gøre, hvis man har kalkpletter på sine ruder?

Hvis man selv ønsker at ordne problemet er det letteste at tørre sine ruder godt ind i eddikesyre eller nogle typer af kalkfjerner. Lad produktet virke og puds ruden efter. Oftest behøver en rude kun én behandling, men i sværere tilfælde kan det være nødvendigt at gentage dette.
I tilfælde hvor det er nødvendigt at bruge en skraber, anbefales det at få en professionel til at ordne det!
Hvis man vælger at gøre det selv, anbefales det at have læst brugervejledningen på produktet. Dette er vigtigt af to grunde.
1/ Man kommer til at arbejde i en højde, hvor produktet lettere kan komme i kontakt med øjnene og huden.
2/ Nogle former for maling tåler ikke eddikesyre og kemikalier.

Lad vinduespudseren klare det!

Den løsning vil for mange være det letteste. Dels fordi kalken skal fjernes i samme moment som der foretages vinduespudsning. Men også grundet at vinduespudseren er vant til at se ruden i forskellige vinkler. Derved kender han de steder, som kan være svære at få øje på.
Denne løsning vil gøre at ruden kommer til at stå flot igen.